امروزه کولرهای گازی عناصری جداناپذیر از زندگی بوده و دستگاه هایی ضروری خصوصأ در فصل ها و ماه های گرم سال محسوب می شوند. این محصولات بسیار مفید بوده و به سرعت جای کولرهای قدیمی را گرفته اند. از قابلیت های این دستگاه های پیشرفته و حرفه ای می توان به سرمایش سریع تر، خنک کنندگی تا شعاع بیشتر، طراحی های مدرن، سازگاری با سبک های جدید زندگی و بازدهی و بهره وری بالاتر آنها اشاره کرد.
البته گاهی این دستگاه های خوش ساخت دچار ایراد و نقص هایی در عملکرد می شوند. از این رو، شاید مایل باشید تا قبل از آمدن تعمیرکار، در اینترنت گشتی زده و عامل اصلی آن را پیدا کنید. اما پیش از همه چیز باید با اجزای کولر گازی آشنا باشید. از این رو، در این مقاله سعی کرده ایم تا شما را نسبت به قطعات و جزئیات آن آگاه کنیم.
آشنایی با اجزای کولر گازی
عملکرد کلی
عمده کاری که کولر گازی ها انجام می دهند بیرون کردن گرمای فضای داخلی و ایجاد هوای خنک و راحت می باشد. برای آگاهی از عملکرد اجزای کولر گازی در این فرایند، به ادامه مطلب توجه نمایید.
دمندهBlower))
به عنوان یکی از اجزای کولر گازی می توان به فن دمنده اشاره کرد. کار این بخش، چرخش حرکت هوای محیط می باشد. این قطعه هوای سرد را در محیط داخلی چرخانده و هوای گرم را بیرون می کشد.
کویل تبخیری (Evaporator coil)
واحد تبخیری در قسمت داخلی ساختمان قرار گرفته و نه تنها سرد کننده است بلکه توزیع هوا را کنترل می کند. این واحد در کنار فن دمنده قرار گرفته و مسئول خروج گرما و رطوبت از هوا می باشد. البته، این کار توسط مبردی انجام پذیر شده است که از داخل کویل می گذرد. به یاد داشته باشید، یونیت داخلی شامل فن دمنده، شیر انبساط و کویل تبخیری می باشد.
به هر حال، کویل تبخیری یکی از اجزای کولر گازی به شمار می رود.
مبرد چیست
گاز خنک کننده یا مبرد، گازی است که قادر به جذب و دفع حرارت زیاد می باشد. این گازها که نقطه جوش بین ۳۰ تا ۴۰ درجه زیر صفر را دارند، در سیکل های مبرد استفاده می شوند.
گفتنی است، واحد متراکم سازی بیرونی و واحد تبخیری داخلی به واسطه مبردها به هم متصل می شوند.
شاید مبرد از اجزای کولر گازی محسوب نشود، اما عنصری اساسی در عملکرد سیستم های تهویه هوا می باشد.
سیستم عملکرد مبرد
برای انتقال حرارت و گرما از فضای داخلی به محیط خارج نیاز به یک مبرد می باشد. در یک کولر گازی مکانیکی، عمل گرفتن گرما با تبخیر مایعی در دستگاه تبخیری یا همان Evaporator و پس دادن آن در دستگاه Condenser انجام می پذیرد و البته این عمل منجر به تغییر حالت ماده سرمازا (مبرد) از بخار به مایع می شود.
در کل مایعاتی که بتوانند به سرعت از مایع به بخار و برعکس تبدیل شوند برای واسطه انتقال حرارت استفاده می شوند.
کمپرسور (Compressor)
کمپرسور، همان موتور کولرگازی یا اسپیلت بوده و یکی از اجزای کولر گازی محسوب می شود. این واحد در بخش بیرونی ساختمان قرار گرفته و خوشبختانه صدای آن به فضای داخلی انتقال نمی یابد.
کار کمپرسور جذب گرما (مکش گاز مبرد) است. عملکرد آن به این طریق است که گاز مبردی را که دریافت کرده متراکم و به مایع تبدیل می کند و در نهایت به کندانسور می فرستد.
گفتنی است، کمپرسورها در سه نوع مختلف، کمپرسور پیستونی، روتای، اسکرال می باشد.
کویل کندانسور (Condensing coil)
کویل کندانسور (یا مبدل) در واحد بیرونی قرار گرفته و برای خنک کردن مبرد می باشد. این قطعه مبرد را از حالت گاز به مایع تبدیل کرده و دوباره به یونیت داخلی هدایت می کند.
به هر حال، این مبدل را نیز می توان در مجموعه اجزای کولر گازی قرار داد.
فن بیرونی (Fan)
به عنوان یکی دیگر از اجزای کولر گازی می توان به فن بیرونی اشاره داشت. یونیت بیرونی به دلیل جذب گرمای مبرد بسیار داغ می شود. اگر این فن خراب شود، سرمای خوبی را به داخل نمی فرستد و منجر به گرمای بیش از حد کمپرسور شده و بروی کل سیستم سرمایش تاثیرمنفی می گذارد.
ترموستات (Thermostat)
این قطعه مرکز کنترل فرایند تهویه مطبوع محسوب شده و با توجه به دمای داخلی، روشن و خاموش شدن کولر گازی را مدیریت می کند.
به عبارتی دیگر، این کنترل کننده الکتریکی، به صورت اتوماتیک عمل کرده و هدف نهایی آن تنظیم دما در محیط داخلی است و در هنگامیکه دما به نقطه دلخواه و مناسب برسد، این ترموستات، مدار برقی یونیت را قطع کرده و در زمانی که دما ۳ الی ۵ درجه از نقطه تنظیم شده پایین تر برود، مدار وصل و یونیت دوباره روشن می شود.
منبع:مرکز سخت افزار ایران